Archief

Fiscale gevolgen bij verdeling lijfrentepolis na echtscheiding

dinsdag 30 september 2014

Polissen van levensverzekeringen en lijfrentes kunnen bij echtscheiding voor de nodige onenigheid zorgen. Dat geldt vooral wanneer partners op latere leeftijd scheiden en de polissen al lang lopen. De bron voor onenigheid zit in de fiscale behandeling bij verschillende keuzes. Hoe pakt het voor u het beste uit?

Kinderen uit eerste huwelijk hebben voorrang

dinsdag 30 september 2014

Als een weduwnaar voor de tweede keer trouwt, weet hij meestal wel dat hij zich moet laten voorlichten door de notaris. Dit speelt vooral als zijn kinderen bij het overlijden van hun moeder nog geen erfdelen hebben gekregen. De weduwnaar die deze erfdelen nog schuldig is gebleven aan zijn kinderen doet er daarnaast goed aan zijn nieuwe echtgenote te waarschuwen.

Huurder te laat met inroepen voorkeursrecht tot koop

dinsdag 30 september 2014

Startende ondernemers die een bedrijfspand nodig hebben voor de uitoefening van de onderneming en onzeker zijn over de toekomstige ontwikkeling van de onderneming, besluiten vaak eerst bedrijfsruimte te huren. Gaat het de onderneming na enkele jaren voor de wind en is er voldoende eigen kapitaal dan kan worden besloten om het pand te kopen. Dat is ook de reden dat in de huurovereenkomst een voorkeursrecht tot koop wordt opgenomen. Wenst de eigenaar/verhuurder tot verkoop over te gaan, dan heeft de huurder een recht van voorkeur boven anderen om tot koop over te gaan.