Grote daling aantal verkochte woningen

Printvriendelijke versie

In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar zijn in september van dit jaar bijna 16.500 woningen minder verkocht. Dat is een daling van meer dan twintig procent! De daling geldt ook voor hypotheken. Die liepen met meer dan tien procent terug tot bijna 26.000. Als het hele derde kwartaal als referentie wordt genomen is de daling minder heftig, namelijk bijna 7,5%.

In september viel op dat de daling vooral veroorzaakt werd door de leeftijdsgroep 25-45-jarigen. Gemiddeld was de daling daar ruwweg 2%. Vooral in de groep onder de 35 jaar is dit al langer het geval. Ouderen – 65 jaar en ouder – zijn in veel mindere mate veroorzakers van de daling. In september was de daling in die groep ruim 14%, maar in het hele derde kwartaal was het slechts 1%.
Gekeken naar woningtypes zijn geldt de daling vooral voor twee-onder-een-kapwoningen. Uitgaande van provincies is de daling het sterkst in Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland en Utrecht.

Wilt u meer weten over uw rechten en plichten bij het kopen van een huis of het afsluiten van een hypothecaire lening? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: Vastgoedactueel 17/10/18.