Huizenprijzen Nederland in Europese middenmoot

Printvriendelijke versie

Een deze zomer gepubliceerd onderzoek van Deloitte wijst uit dat de huizenprijzen in Nederland tot de Europese middenmoot behoren. Sterker nog, huizen in Nederland zijn in Europees perspectief zelfs relatief het beste betaalbaar. Het valt dus wel mee de “overspannen” markt. Goed nieuws voor potentiële kopers.

De gemiddelde prijs per vierkante meter bedraagt in Nederland € 2.137. Dat is ruim onder het Europees gemiddelde van € 2.558. Het is niet alleen de gemiddelde prijs die gunstig afsteekt tegen het Europees gemiddelde, dat geldt ook voor de gemiddelde prijsstijging. Die is in Nederland 4,1% en in heel Europa 6,1% gemiddeld. Amsterdam steekt daar met kop en schouder boven uit met een prijsstijging van 11,9%. Er zijn in Europa maar twee hoofdsteden waar de prijzen harder omhoog gaan.

Afgezet tegen het landelijk gemiddelde bruto inkomen zijn de huizenprijzen in Nederland het laagst van heel Europa. In Nederland kost een “standaard” huis van 70 vierkante meter gemiddeld 4,4 bruto jaarsalarissen tegenover 7 gemiddeld in Europa.

Wilt u meer weten over het kopen van een huis en de juridische valkuilen daarbij? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: Vastgoedactueel 4/10/17 -- rapport Deloitte