KvK vraagt melding eventuele onjuistheden in het Handelsregister

Printvriendelijke versie

De Kamer van Koophandel (KvK) roept gebruikers van het register – ondernemingen, stichtingen, verenigingen en instellingen – de laatste tijd actief op om eventuele onjuistheden in het Handelsregister door te geven aan de KvK. Jaarlijks krijgt de KvK circa 10.000 meldingen. De helft leidt tot verbeteringen in het register.

Binnen 48 uur neemt de KvK een melding in behandeling. Afhankelijk van de complexiteit van de melding wordt het probleem binnen enkele dagen tot enkele maanden opgelost.
De Kamer van Koophandel gaat ook permanente data-analyses op risico-adressen uitvoeren. Risico-adressen zijn bijvoorbeeld adressen waar de vestiging van een onderneming onwaarschijnlijk is en adressen waar veel en a-typische mutaties voorkomen.

In het Handelsregister zitten 2,8 miljoen dossiers van bedrijven, verenigingen, stichtingen en andere instellingen. Daarin kan iedereen zien of een bedrijf bestaat, wie er mag tekenen en wie er aansprakelijk is voor dat bedrijf. Van ieder bedrijf zijn heel veel gegevens vindbaar, waaronder een bezoekadres. Zo kunt u altijd iemand aanspreken op de daden van een bedrijf. Dat zorgt voor rechtszekerheid.

Ieder jaar zijn er zo’n 1,8 miljoen mutaties in het Handelsregister en ruim 250.000 nieuwe inschrijvingen. Deze mutaties worden binnen 36 uur verwerkt. Voor een deel gaat dat automatisch omdat het Handelsregister direct is aangesloten op bijvoorbeeld de BRP (Basisregistratie Personen) en de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen). Er staan tientallen miljoenen gegevens in het Handelsregister.

Bron: KvK Nieuwsbrief 4/10/17