Legaat in testament niet verplicht

Printvriendelijke versie

Iedereen is vrij om zijn testament naar eigen inzicht in te richten. Het maken van onderlinge afspraken over wat iemand in zijn testament moet opnemen is dan ook niet toegestaan.

Onlangs was er een stel dat in echtscheiding lag en de man wilde zijn vrouw verzorgd achterlaten, ook als hij in de toekomst eventueel zou komen te overlijden. Het stel sprak in hun echtscheidingsconvenant af, dat de man in zijn testament een legaat van € 100.000 voor zijn ex-vrouw zou bestemmen. Toen de man later zijn testament wijzigde en het legaat in zijn nieuwe testament niet voorkwam, stapte de vrouw naar de rechter. De rechter moest haar teleurstellen. Afspraken waarbij iemand door een ander verplicht wordt om iets in zijn testament op te nemen zijn verboden. De rechter kon de man niet veroordelen om een verboden afspraak uit te voeren.

De rechter schiet de vrouw wel te hulp door een vergelijkbare afspraak op te nemen in het echtscheidingsconvenant. In dit geval had de vrouw zichzelf een dure procedure en veel zorgen kunnen besparen door bij haar scheiding direct een notaris in te schakelen.

Wilt u zeker weten dat uw echtscheidingsconvenant of testament correct is opgesteld? Wij kijken uw documenten graag met u door.

Bron: Zie Rechtbank Den Haag 1 december 2016, ECLI:NL:RBDHA:2016:14624.
Rechtspraak Familierecht (RFR), 4, 2017, nr. 49.