Partner worden in bedrijf of bureau

Printvriendelijke versie

Wie al volwaardig werkt als professional in een bv, maatschap of vof, heeft mogelijk zijn of haar zinnen gezet op deelneming in het bedrijf. U kunt persoonlijk of met een persoonlijke bv aandeelhouder of partner worden. Bieden de overige aandeelhouders of maten u de mogelijkheid om te gaan deelnemen? Als dat inderdaad zo is, komen de juridische aspecten aan de orde.

Het antwoord op de vraag of u in persoon of met een persoonlijke bv risicodragend deelnemer wordt, hangt af van de vraag hoeveel risico op aansprakelijkheid u persoonlijk wilt lopen, en ook welke fiscale gevolgen het beste bij u passen. In de praktijk blijkt dat veel aandeelhouders en partners hun deelneming via een persoonlijke bv hebben geregeld. De toetreding kan op diverse manieren worden ingevuld, zoals inkoop, ingroei of een achtergestelde lening. Waar u ook voor kiest, zorg er altijd voor dat u vooraf gedegen onderzoek naar de jaarrekeningen en naar de risico’s, zoals schulden en verplichtingen, doet of laat doen.

Uw participatie kunt u vervolgens prima uitwerken in een aandeelhoudersovereenkomst en een management- of arbeidsovereenkomst. Daarin legt u rechten en plichten vast die betrekking hebben op omzet, winstdeling, auteursrechten, besluitvorming en informatievoorziening. Zelfs uw exit kunt u regelen, zoals op welke manier u kunt uittreden en met welke garanties op terugbetaling van de waarde van uw deelneming.

Wilt u meer weten over deelname in een onderneming en de daarbij passende rechtsvormen voor u persoonlijk? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: ArchitectuurNL nummer 6 van 2018.