Schenking via bankrekening

Printvriendelijke versie

Veel ouders stoppen hun kinderen iets extra’s toe. Die schenkingen variëren van een extraatje met Sinterklaas, tot een weekendje weg met de hele familie. En soms schenken ouders geldbedragen, om te helpen bij de aankoop van een huis of de start van een eigen bedrijf.

Alhoewel het vaak niet openlijk wordt besproken, zijn de meeste ouders van mening dat de schenking alleen voor het eigen kind bestemd is. Als hun kind gelukkig getrouwd is, mag de partner wel ‘meegenieten’, maar komt het tot een echtscheiding, dan moet de schenking alleen van hun eigen kind blijven. Bij de Sinterklaascadeautjes zullen de meeste ouders niks vastleggen, maar als er grote bedragen worden geschonken is dat vaak wel de wens.

In een notariële akte kan onomstotelijk worden vastgelegd dat er een schenking heeft plaatsgevonden, en dat de zogenaamde uitsluitingsclausule of privé-clausule voor de schenking geldt. Een kind kan dan bij een echtscheiding altijd aantonen dat het geld niet in een gemeenschap van goederen mocht vallen.

Als een schenking via de bankrekening wordt overgemaakt, is het verstandig om daarbij te vermelden, dat de schenking onder uitsluitingsclausule is verkregen. Op een later tijdstip kan dat in beginsel niet meer. De uitspraak van het Hof in Den Haag waarin onlangs werd goedgekeurd, dat een moeder na de echtscheiding van haar kind alsnog verklaarde dat het geld privé moest blijven, lijkt een uitzondering.

Wilt u meer weten over de vastlegging van privé-schenkingen? Wij zijn u graag van dienst.

Bron: Hof Den Haag 19 juli 2017, nr 200.200.506/01 (GHDHA:2017:2162).