Economische eigendom en erven

Printvriendelijke versie

In het verleden hebben ouders regelmatig de economische eigendom van hun woning overgedragen aan hun kinderen om erfbelasting bij overlijden uit te sparen.

Onlangs moest de rechter oordelen over een situatie waarbij de moeder ooit de economische eigendom had overgedragen. Inmiddels was zij overleden en hadden haar vier kinderen de nalatenschap geërfd. Een van de dochters koopt vervolgens de woning van de drie anderen en betaalt netjes overdrachtsbelasting over drie/vierde deel van de waarde van de woning. De belastingdienst vindt echter dat de dochter ook over haar eigen deel overdrachtsbelasting moet betalen.

De dochter gaat naar de rechter. Zij stelt dat zij door het overlijden van haar moeder al juridisch eigenaar is geworden van haar eigen één/vierde deel en daarom geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen over dat deel. De rechter geeft de dochter geen gelijk en zij moet een naheffing overdrachtsbelasting betalen.

Hebt u ook ooit een economische eigendomsoverdracht afgesproken in uw familie? Laat u dan tijdig voorlichten over de gevolgen daarvan bij overlijden. Wij helpen u graag met een deskundig advies.

Bron: Notamail 2013/152