Echtscheiding, wie krijgt de hond?

Printvriendelijke versie

Sinds 1 januari 2013 is de wet gewijzigd en valt een huisdier, zoals een hond, niet meer buiten de huwelijksgoederengemeenschap. Dit betekent dat er bij echtscheiding ook geregeld moet worden wie de hond mag houden.

Scheidende echtparen zullen meestal een regeling voor de hond opnemen in het echtscheidingsconvenant dat zij samen met hun advocaat of notaris maken. Helaas zal het huisdier tot meer onmin aanleiding kunnen geven dan de stoelen of de tafels, het is tenslotte een ‘zaak van vlees en bloed’, waar veel mensen een emotionele band mee hebben. Als men zelf niet uit de verdeling komt dan zal de rechter moeten beslissen.

Onlangs moest de rechter in Limburg beslissen over een hond van een stel dat een echtscheiding aanvroeg. De rechter nam hierbij zelfs het belang van de hond in ogenschouw. Volgens de rechter is de hond een van de echtgenoten afhankelijk levend wezen en zijn de echtgenoten samen verantwoordelijk voor zijn welzijn. Omdat één van de echtgenoten regelmatig in de gevangenis verbleef, kon hij de hond onvoldoende aandacht geven en wees de rechter de hond toe aan de andere echtgenoot.

Wilt u meer weten over het gezamenlijk regelen van uw echtscheiding via de notaris? Neem gerust contact met ons op, wij vertellen u graag meer.

Bron: Rechtbank Limburg, 15 mei 2013, LJN CA0058