Omzetbelasting verbouwing privéwoning voor ondernemer aftrekbaar

Printvriendelijke versie

Door de ontslaggolf van de afgelopen jaren hebben steeds meer ontslagen werknemers hun toevlucht gezocht in het starten van een eigen onderneming. Zo kan bijvoorbeeld een ontslagen automonteur vanuit zijn privéwoning met een schuur een autoherstelgarage starten. Als na enkele jaren blijkt dat de overstap naar een eigen onderneming een goede zet is geweest en de zzp’er besluit om de woning en de schuur te gaan verbouwen, komt dan de omzetbelasting over de gehele verbouwingskosten in aanmerking voor aftrek?

In een soortgelijke zaak was de Inspecteur van Belastingen van oordeel, dat alleen de omzetbelasting in aftrek mag worden gebracht over de verbouwingskosten die voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Na verbouwing werd het woonhuis voornamelijk voor privédoeleinden gebruikt, maar soms ook voor zakelijke activiteiten zoals besprekingen met cliënten. De schuur werd geheel zakelijk gebruikt.

Voor het Gerechtshof Den Bosch is het echter van belang of hier sprake is van een investeringsgoed. Dat is volgens het gerechtshof wel het geval, aangezien de verbouwingen aan zowel de woning als de schuur een duurzaam karakter hebben. Daarnaast is voor de verbouwing aan woning en schuur één vergunning verstrekt en is de verbouwing ook in één opdracht verricht.
Omdat van begin af aan vaststond dat de ondernemer het gehele investeringsgoed mede voor zakelijke doeleinden zou gaan gebruiken, was de btw in verband met de verbouwing volledig aftrekbaar.

Wilt u meer weten over de (on)mogelijkheden van aftrek van omzetbelasting? Maak dan een afspraak met ons kantoor. Wij zijn u graag van dienst.

Bron: Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 25 juli 2014, GHSHE:2014:2553