Geen voogdij als beide ouders overlijden

Printvriendelijke versie

Het regelen van voogdij is nog altijd een ondergeschoven kindje. Veel ouders gaan er niet van uit dat zij beiden zullen overlijden voordat hun kinderen achttien jaar worden.

Zo speelde er onlangs een zaak bij de Rechtbank Noord-Holland. De moeder van een minderjarig kind overleed, terwijl de vader al eerder was overleden. De moeder had wel voogdij geregeld in haar testament, maar de voogd kon zijn benoeming niet aanvaarden. Er was niet alleen sprake van een leemte die de rechter moest opvullen. Ook was er sprake van spoed omdat de nalatenschap van de moeder afgewikkeld moest worden, waarbij er iemand namens de minderjarige moest kunnen optreden.

Uiteindelijk is de zaak door de rechter opgelost doordat de halfzus van de minderjarige tot voogd is benoemd. Wilt u uw kinderen onnodige zorgen besparen? Zorg dan dat u een voogd aanwijst. Een opvolgend voogd aanwijzen kan daarnaast handig zijn, namelijk als de aangewezen voogd door ziekte, verhuizing of andere redenen de voogdij niet kan aanvaarden. U kunt voogdij regelen in een testament, maar sinds kort ook met uw DigiD via de website van de rechtbank.

Wilt u meer weten over voogdij, wij helpen u graag.

Bron: Notamail 2015/124