Soms ongelijke verdeling schulden bij echtscheiding mogelijk

Printvriendelijke versie

Normaal gesproken is het niet mogelijk om bij echtscheiding af te wijken van de geldende regel dat de schulden en bezittingen door beide partners op fiftyfifty basis wordt verdeeld. Alleen in zeer uitzonderlijke omstandigheden kan het redelijk en billijk zijn om van die regel af te wijken.

Dat bleek vorig jaar in een zaak die voor het Hof Amsterdam diende. Tijdens zijn huwelijk op basis van gemeenschap van goederen had een man frauduleus meer dan € 100.000 krediet van zijn werkgever ontvangen. Hij werd hiervoor in een strafrechtelijke procedure veroordeeld, zijn werkgever kreeg een vordering op hem toegewezen.
Bij de echtscheiding voerde de vrouw aan dat zij niet hoeft mee te betalen aan de verplichting die uit deze specifieke vordering voortvloeit. Zij stelde niet op de hoogte te zijn van de kredietovereenkomsten, ook niet dat ze op haar naam waren afgesloten. Uit de betreffende strafrechtprocedure blijkt dat het openbaar ministerie de vrouw niet heeft vervolgd en dat de benadeelde werkgever heeft laten weten haar niet aan te spreken voor het frauduleus verkregen bedrag. Reden voor het hof om de omstandigheden als zeer uitzonderlijk te kwalificeren. Het hof oordeelde daarop dat het niet redelijk en billijk zou zijn om de vrouw de helft van deze specifieke schuld te laten meedragen.

Wilt u meer weten over de verdeling van bezittingen en schulden bij een echtscheiding? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: Opmaat voor het Notariaat, nieuws 2015/793; HR:2012:BV1749, GHAMS:2014:6105