Echtscheiding en de Postcodekanjer

Printvriendelijke versie

Als een echtpaar in gemeenschap van goederen is gehuwd, en één van de echtgenoten wint een prijs, dan is die prijs voor de echtgenoten samen. Meestal zal dit geen problemen opleveren en lost het stel samen de hypotheek af, gaat op wereldreis of koopt een nieuwe auto.

Maar voor echtgenoten verwikkeld in een echtscheiding kan het winnen van een prijs aanleiding zijn voor veel touwtrekkerij. Toch is de wet helder op dit punt. Is de prijs gewonnen nadat het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend? Dan is de prijs voor de partner op wiens naam het lot is geregistreerd.

Ondanks de duidelijke wet, werd de rechter in Amsterdam onlangs toch door een boze echtgenoot gevraagd, te oordelen over een prijs die zijn echtgenote had ontvangen. Het ging om de Postcodekanjer van maar liefst 2,1 miljoen euro. Helaas voor de man had de trekking plaatsgevonden in januari 2015, terwijl het verzoekschrift tot echtscheiding was ingediend in oktober 2014. De vrouw hoefde haar prijs niet te delen, en de man zag na ruim dertig jaar huwelijk, op het nippertje ruim een miljoen euro aan zijn neus voorbij gaan.

Het winnen van ruim 2 miljoen euro komt natuurlijk niet veel voor. Wel hebben veel echtgenoten vragen over de verdeling van geld en bezittingen. Zeker nu er in de media regelmatig nieuws is over de plannen van de regering om de gemeenschap van goederen te beperken. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel daarover al aangenomen.

Wilt u meer weten over de uitwerking van uw huwelijkse voorwaarden? Of denkt u wel eens over het maken van huwelijks voorwaarden tijdens huwelijk, terwijl u nu nog in gemeenschap van goederen bent gehuwd? Ons kantoor is gespecialiseerd in alle varianten en neemt uw mogelijkheden graag met u door.

Bron: Rechtbank Amsterdam 23 december 2015, ECLI:NL:RBAMS:2015:9150