Zelfs rijke popsterren hebben geen testament – een excuus?

Printvriendelijke versie

Onlangs overleed Prince – een bekende popster – met een geschat vermogen van enkele miljoenen dollars. Met veel mediatumult raakten de familieleden daags na zijn uitvaart al slaags over de erfenis. Het lijkt er op dat Prince geen testament heeft achtergelaten.

Het hebben van enig vermogen, laat staan een groot vermogen, is één van de belangrijkste redenen om een testament te maken. Niemand weet wat de overwegingen van Prince zijn geweest om dat niet te doen. Maar het is een bekend feit dat veel mensen excuses bedenken om geen testament te hoeven maken. De excuses variëren van ‘ach, mijn erfenis stelt niet zo veel voor’ tot ‘ik ben toch nog te jong voor een testament’.

Maar is leeftijd eigenlijk wel een graadmeter? Als u bezit heeft, is dat de belangrijkste reden om een testament te maken. Heeft u bijvoorbeeld geen testament, maar wel bezit én diverse broers en zusters, dan moeten zij allemaal unaniem meewerken aan de afwikkeling van uw nalatenschap. Dat kan lastig zijn als de meningen verschillen! Ook de kinderen van de vóór u overleden broers en zusters moeten meewerken. Is één van hen het niet eens met de verkoop van de woning, of is een neef of nicht al lang geleden geëmigreerd zonder bekende woon- of verblijfplaats? Dan kunnen de andere erfgenamen uw huis niet verkopen en ook de rekeningen niet betalen. Soms moeten zij via de rechter een oplossing forceren. Een ongewenste en onnodig kostbare lijdensweg.

In dergelijke situaties kan een testament veel ellende voorkomen. Bijvoorbeeld als er een executeur is benoemd in uw testament. Een executeur kan de nalatenschap afwikkelen, ondanks onvindbare of ruziënde erfgenamen. U zou in het testament ook het aantal erfgenamen kunnen beperken of onvindbare personen kunnen uitsluiten.

Bij het opmaken van een goed testament helpen wij u graag om oplossingen te vinden voor alle bekende of minder bekende obstakels. Het maken van een afspraak met onze familierechtnotaris is de eerste stap.

Bron: AD.nl, 7 mei 2016